Zdrowe wypieki z mąki kokosowej

Z roku na rok mąka kokosowa zyskuje coraz większą popularność na świecie, a przepisów na pyszne wypieki pojawia się coraz więcej. To jedna z najlepszych i najzdrowszych mąk – w jednej szklance takiej mąki znajduje się aż 75% błonnika, czyli 3 razy więcej niż w mielonym siemieniu lnianym.

CHLEB Z MĄKI KOKOSOWEJ 

Składniki:

  • mąka kokosowa – 2/3 szklanki,
  • pół szklanki mąki z tapioki,
  • 5-6 jajek,
  • pół szklanki roztopionego oleju kokosowego,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 łyżka octu jabłkowego,
  • szczypta proszku do pieczenia,

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
  2. Formę do pieczenia chleba wysmaruj niewielką ilością oleju. 
  3. W misce zmieszaj wszystkie suche składniki. 
  4. W misce robota kuchennego umieść jaja i zmiksuj na puszystą pianę.
  5. Dodawaj stopniowo olej kokosowy, miód i ocet jabłkowy. 
  6. Gdy uzyskasz gładką masę, przelej ją do formy i piecz przez około 30 minut.

CIASTECZKA JAGLANO-KOKOSOWE

Z przepisu wychodzi około 15 sztuk.

Składniki:

  • 130 g kaszy jaglanej
  • 50 g daktyli suszonych bez pestek,
  • 40 g wiórków kokosowych,
  • łyżka mąki kokosowej,
  • łyżka oleju kokosowego,
  • łyżka pasty kokosowej 
  • mleko kokosowe
  1. Olej wymieszaj z pastą kokosową. 
  2. Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na około 15-20 minut. Następnie odcedź. 
  3. Kaszę przepłucz naprzemiennie zimną i gorącą wodą, by pozbyć się charakterystycznej goryczki. Gotuj w mleku kokosowym do momentu, aż kasza wchłonie cały płyn i będzie gęsta. 
  4. Kaszę odstaw do wystygnięcia. Następnie zmiksuj z pozostałymi składnikami. Masa powinna być dosyć gęsta. 
  5. Formuj w dłoni kulki wielkości orzecha włoskiego i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie dociśnij delikatnie, aby uzyskać efekt płaskiego ciastka. 
  6. Piecz przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. 

CIASTO CYTRYNOWE Z MĄKĄ KOKOSOWĄ

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 3 łyżki miodu,
  • łyżka oleju kokosowego,
  • 4 łyżki mąki kokosowej,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • szczypta soli,
  • starta skórka z cytryny,
  • szczypta sody

Składniki na wierzch:

  • łyżka miodu,
  • łyżka oleju kokosowego,
  • 3 łyżeczki wiórków kokosowych.

Sposób przygotowania:

  1. Oddziel żółtka od białek. 
  2. Białka ubij na sztywną pianę. Do ubijania polecamy dodać szczyptę soli. 
  3. Żółtka rozbełtaj i dodaj do nich sok z cytryny, miód, olej kokosowy (płynny), skórkę z cytryny. Wymieszaj za pomocą miksera. 
  4. W osobnej misce zmieszaj mąkę kokosową z sodą oczyszczoną. Dodaj do mokrych składników i zmiksuj. 
  5. Na koniec dodaj ubitą z białek pianę i delikatnie wymieszaj łyżką. 
  6. Masę przełóż do „keksówki” i piecz w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut. 

Sposób przygotowania wierzchu:

  1. W rondelku roztop olej kokosowy. Dodaj miód i podgrzej przez około 30 sekund. 
  2. Zdejmij garnuszek z gazu i dodaj wiórki kokosowe. Wymieszaj dokładnie.
  3. Jeśli masa będzie zbyt gęsta, można dodać jeszcze odrobinę miodu.
  4. Masę wykładamy na wierzch ciasta.