Z roku na rok mąka kokosowa zyskuje coraz większą popularność na świecie, a przepisów na pyszne wypieki pojawia się coraz więcej. To jedna z najlepszych i najzdrowszych mąk – w jednej szklance takiej mąki znajduje się aż 75% błonnika, czyli 3 razy więcej niż w mielonym siemieniu lnianym.
CHLEB Z MĄKI KOKOSOWEJ
Składniki:
- mąka kokosowa – 2/3 szklanki,
- pół szklanki mąki z tapioki,
- 5-6 jajek,
- pół szklanki roztopionego oleju kokosowego,
- 1 łyżka miodu,
- 1 łyżka octu jabłkowego,
- szczypta proszku do pieczenia,
Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
- Formę do pieczenia chleba wysmaruj niewielką ilością oleju.
- W misce zmieszaj wszystkie suche składniki.
- W misce robota kuchennego umieść jaja i zmiksuj na puszystą pianę.
- Dodawaj stopniowo olej kokosowy, miód i ocet jabłkowy.
- Gdy uzyskasz gładką masę, przelej ją do formy i piecz przez około 30 minut.
CIASTECZKA JAGLANO-KOKOSOWE
Z przepisu wychodzi około 15 sztuk.
Składniki:
- 130 g kaszy jaglanej
- 50 g daktyli suszonych bez pestek,
- 40 g wiórków kokosowych,
- łyżka mąki kokosowej,
- łyżka oleju kokosowego,
- łyżka pasty kokosowej
- mleko kokosowe
- Olej wymieszaj z pastą kokosową.
- Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na około 15-20 minut. Następnie odcedź.
- Kaszę przepłucz naprzemiennie zimną i gorącą wodą, by pozbyć się charakterystycznej goryczki. Gotuj w mleku kokosowym do momentu, aż kasza wchłonie cały płyn i będzie gęsta.
- Kaszę odstaw do wystygnięcia. Następnie zmiksuj z pozostałymi składnikami. Masa powinna być dosyć gęsta.
- Formuj w dłoni kulki wielkości orzecha włoskiego i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie dociśnij delikatnie, aby uzyskać efekt płaskiego ciastka.
- Piecz przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.

CIASTO CYTRYNOWE Z MĄKĄ KOKOSOWĄ
Składniki:
- 4 jajka,
- 3 łyżki miodu,
- łyżka oleju kokosowego,
- 4 łyżki mąki kokosowej,
- 3 łyżki soku z cytryny,
- szczypta soli,
- starta skórka z cytryny,
- szczypta sody
Składniki na wierzch:
- łyżka miodu,
- łyżka oleju kokosowego,
- 3 łyżeczki wiórków kokosowych.
Sposób przygotowania:
- Oddziel żółtka od białek.
- Białka ubij na sztywną pianę. Do ubijania polecamy dodać szczyptę soli.
- Żółtka rozbełtaj i dodaj do nich sok z cytryny, miód, olej kokosowy (płynny), skórkę z cytryny. Wymieszaj za pomocą miksera.
- W osobnej misce zmieszaj mąkę kokosową z sodą oczyszczoną. Dodaj do mokrych składników i zmiksuj.
- Na koniec dodaj ubitą z białek pianę i delikatnie wymieszaj łyżką.
- Masę przełóż do „keksówki” i piecz w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut.
Sposób przygotowania wierzchu:
- W rondelku roztop olej kokosowy. Dodaj miód i podgrzej przez około 30 sekund.
- Zdejmij garnuszek z gazu i dodaj wiórki kokosowe. Wymieszaj dokładnie.
- Jeśli masa będzie zbyt gęsta, można dodać jeszcze odrobinę miodu.
- Masę wykładamy na wierzch ciasta.