Wiosna to idealny okres, by stracić parę zbędnych kilogramów i uzyskać szczuplejszą sylwetkę. Wystarczy jeść lekko i zdrowo. Przygotowywanie lekkostrawnych śniadań i kolacji nie stanowi dla nas aż tak dużego problemu jak ugotowanie zdrowego obiadu. Aby ułatwić sprawę, przedstawiamy propozycje przepisów na dietetyczne dania główne.
OBIAD – WAŻNE ZASADY PRZY UKŁADANIU JADŁOSPISU. O CZYM PAMIĘTAĆ?
Dlaczego warto jeść zupy w diecie odchudzającej?
Jedzenie zup pomaga dbać o piękna sylwetkę. Zupy zawierają składniki odżywcze, które w czasie gotowania uwalniają się z produktów. Dobrze ugotowana zupa jest źródłem minerałów: potasu, fosforu wapnia, żelaza i fluoru. Dostarcza witaminę E, kwasy organiczne i błonnik. Płynna konsystencja zupy sprawia, że jemy ją wolniej i dlatego już w trakcie jej spożywania mózg otrzymuje informację, że jesteśmy syci.
Czy surówka w duecie z białkiem na obiad to dobry pomysł?
Duża porcja warzyw z dodatkiem ryby lub chudego mięsa to odpowiedni zestaw na sycący i zarazem dietetyczny obiad. Możemy wybierać z całego bogactwa jarzyn. Ważne tylko, by przyrządzać je bez tuczących dodatków, takich jak: tłuste sosy pieczeniowe, majonezowe, czy zasmażka z masłem. Możemy doprawić je np. łyżeczką sosu z oliwy, musztardy i soku z cytryny lub dipem z odtłuszczonego jogurtu i ziół. Zamiast karkówki czy schabowego w panierce, mielonych kotlecików czy pulpetów w zabielanym sosie, wybieramy kawałek indyka lub chudą pierś z kurczaka. Jeśli chodzi o ryby, przede wszystkim polecane są; dorsz, flądra, pstrąg. Powinny być to ryby pieczone w piekarniku lub gotowane na parze.
Przepisy na dietetyczne obiady

ZUPA GRYCZANA NA ŻEBERKACH
Składniki:
- 2 litry wody,
- 6 ziemniaków,
- 2 marchewki,
- 1 duża cebula,
- 1 mała puszka groszku zielonego,
- 5 chudych żeberek wieprzowych,
- 20 dag kaszy gryczanej,
- świeża lub suszona natka pietruszki,
- liść laurowy wg. uznania
- ziele angielskie wg. uznania
- mieszanka suszonych warzyw z ziołami i przyprawami,
- różowa sól himalajska
- pieprz
Przygotowanie:
1. Umyj i pokrój żeberka, włóż j je do garnka z wodą i przypraw.
2. Żeberka powinny przez dłuższą chwilę gotować się na małym ogniu, aż będą miękkie.
3. Dodaj pokrojone w kostkę warzywa, odsączony i umyty groszek z puszki oraz uprzednio opłukaną kaszę gryczaną.
4. Gotuj wszystko do miękkości.
5. Zupę podawaj z posiekaną natką pietruszki.

MAKARON Z CUKINIĄ , SZPINAKIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI
Składniki:
- parmezan
- oliwa z oliwek,
- makaron razowy lub pełnoziarnisty
- cukinia, czosnek
- szpinak świeży
- sól i pieprz
- pomidory suszone
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotuj. Rozgrzej patelnię z dodatkiem niewielkiej ilości oliwy z oliwek lub patelnię bez tłuszczu.
- Czosnek przeciśnij przez praskę.
- Cukinię pokrój na podłużne kawałki i podmaż razem z czosnkiem.
- Szpinak umyj, odetnij łodyżki i liście pokrój na mniejsze kawałki.
- Posiekaj drobno suszone pomidory.
- Na 1 minutę przed końcem gotowania makaronu, dodaj do niego liście szpinaku. Po ugotowaniu odcedź.
- Do garnka wlej oliwę z oliwek, dodaj starty parmezan, pomidory i cukinię z dodatkiem soli.
- Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Duś przez krótką chwilę.

WIELOWARZYWNA ZUPA
- pojedyncza pierś z kurczaka,
- łyżeczka oliwy,
- 2-3 łyżki suszonych ziół
- ćwiartka białej kapusty,
- kawałek pora,
- 2 marchewki,
- kawałek selera,
- 1 pietruszka,
- 2 czerwone papryki,
- sól i pieprz do smaku,
- łyżka posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
- Umyj i osusz mięso, pokrój na wąskie paski podsmaż.
- Poszatkuj drobno białą kapustę i pokrój warzywa, a następnie wrzuć do gotującej się wody.
- Dodaj podsmażoną pierś z kurczaka.
- Gotuj przez chwilę na małym ogniu do wymieszania się smaków.
- Danie podawaj na talerzu posypane świeżą pietruszką.

CHRUPIĄCA SAŁATKA Z MAKARONEM, FETĄ ORAZ KOKTAJLOWYMI POMIDORKAMI
- papryka czerwona 140 g (1 sztuka),
- ogórek gruntowy 120 g (3 sztuki),
- pomidorki koktajlowe 100 g (5 sztuk),
- ser feta 50 g
- oliwa z oliwek (1 łyżeczka),
- oregano suszone (szczypta),
- bazylia (szczypta),
- pieprz cayenne (szczypta),
- makaron pełnoziarnisty „penne” (60 g)
Przygotowanie:
- Ugotuj makaron al dente
- Pokrojony w kostkę ser feta zmieszaj z odcedzonym makaronem i warzywami
- skrop oliwą i dodaj przyprawy.