Obiady w diecie odchudzającej

Wiosna to idealny okres, by stracić parę zbędnych kilogramów i uzyskać szczuplejszą sylwetkę. Wystarczy jeść lekko i zdrowo. Przygotowywanie lekkostrawnych śniadań i kolacji nie stanowi dla nas aż tak dużego problemu jak ugotowanie zdrowego obiadu. Aby ułatwić sprawę, przedstawiamy propozycje przepisów na dietetyczne dania główne.

OBIAD – WAŻNE ZASADY PRZY UKŁADANIU JADŁOSPISU. O CZYM PAMIĘTAĆ?

Dlaczego warto jeść zupy w diecie odchudzającej?

Jedzenie zup pomaga dbać o piękna sylwetkę. Zupy zawierają składniki odżywcze, które w czasie gotowania uwalniają się z produktów. Dobrze ugotowana zupa jest źródłem minerałów: potasu, fosforu wapnia, żelaza i fluoru. Dostarcza witaminę E, kwasy organiczne i błonnik. Płynna konsystencja zupy sprawia, że jemy ją wolniej i dlatego już w trakcie jej spożywania mózg otrzymuje informację, że jesteśmy syci.

Czy surówka w duecie z białkiem na obiad to dobry pomysł?

Duża porcja warzyw z dodatkiem ryby lub chudego mięsa to odpowiedni zestaw na sycący i zarazem dietetyczny obiad. Możemy wybierać z całego bogactwa jarzyn. Ważne tylko, by przyrządzać je bez tuczących dodatków, takich jak: tłuste sosy pieczeniowe, majonezowe, czy zasmażka z masłem. Możemy doprawić je np. łyżeczką sosu z oliwy, musztardy i soku z cytryny lub dipem z odtłuszczonego jogurtu i ziół. Zamiast karkówki czy schabowego w panierce, mielonych kotlecików czy pulpetów w zabielanym sosie, wybieramy kawałek indyka lub chudą pierś z kurczaka. Jeśli chodzi o ryby, przede wszystkim polecane są; dorsz, flądra, pstrąg. Powinny być to ryby pieczone w piekarniku lub gotowane na parze.

Przepisy na dietetyczne obiady

ZUPA GRYCZANA NA ŻEBERKACH

Składniki:

  • 2 litry wody,
  • 6 ziemniaków,
  • 2 marchewki,
  • 1 duża cebula,
  • 1 mała puszka groszku zielonego,
  • 5 chudych żeberek wieprzowych,
  • 20 dag kaszy gryczanej,
  • świeża  lub suszona natka pietruszki,
  • liść laurowy wg. uznania
  • ziele angielskie wg. uznania
  • mieszanka suszonych warzyw z ziołami i przyprawami,
  • różowa sól himalajska
  • pieprz

Przygotowanie:

1. Umyj i pokrój żeberka, włóż j je do garnka z wodą i przypraw.

2. Żeberka powinny przez dłuższą chwilę gotować się na małym ogniu, aż będą miękkie. 

3. Dodaj pokrojone w kostkę warzywa, odsączony i umyty groszek z puszki oraz uprzednio opłukaną kaszę gryczaną.

4. Gotuj wszystko do miękkości. 

5. Zupę podawaj z posiekaną natką pietruszki.

MAKARON Z CUKINIĄ , SZPINAKIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI

Składniki:

  • parmezan 
  • oliwa z oliwek, 
  • makaron razowy lub pełnoziarnisty 
  • cukinia, czosnek
  • szpinak świeży
  • sól i pieprz
  • pomidory suszone

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotuj. Rozgrzej patelnię z dodatkiem niewielkiej ilości oliwy z oliwek lub patelnię bez tłuszczu.
  2. Czosnek przeciśnij przez praskę.
  3. Cukinię pokrój na podłużne kawałki i podmaż razem z czosnkiem. 
  4. Szpinak umyj, odetnij łodyżki i liście pokrój na mniejsze kawałki. 
  5. Posiekaj drobno suszone pomidory.
  6. Na 1 minutę przed końcem gotowania makaronu, dodaj do niego liście szpinaku. Po ugotowaniu odcedź. 
  7. Do garnka wlej oliwę z oliwek, dodaj starty parmezan, pomidory i cukinię z dodatkiem soli. 
  8. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Duś przez krótką chwilę. 

WIELOWARZYWNA ZUPA

  • pojedyncza pierś z kurczaka,
  • łyżeczka oliwy,
  • 2-3 łyżki suszonych ziół
  • ćwiartka białej kapusty,
  • kawałek pora,
  • 2 marchewki,
  • kawałek selera,
  • 1 pietruszka,
  • 2 czerwone papryki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • łyżka posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:

  1. Umyj i osusz mięso, pokrój na wąskie paski podsmaż. 
  2. Poszatkuj drobno białą kapustę i pokrój warzywa, a następnie wrzuć do gotującej się wody. 
  3. Dodaj podsmażoną pierś z kurczaka.
  4. Gotuj przez chwilę na małym ogniu do wymieszania się smaków.
  5. Danie podawaj na talerzu posypane świeżą pietruszką.

CHRUPIĄCA SAŁATKA Z MAKARONEM, FETĄ ORAZ KOKTAJLOWYMI POMIDORKAMI

  • papryka czerwona 140 g (1 sztuka),
  • ogórek gruntowy 120 g (3 sztuki),
  • pomidorki koktajlowe 100 g (5 sztuk),
  • ser feta 50 g 
  • oliwa z oliwek (1 łyżeczka),
  • oregano suszone  (szczypta),
  • bazylia (szczypta),
  • pieprz cayenne  (szczypta),
  • makaron pełnoziarnisty „penne” (60 g)

Przygotowanie:

  1. Ugotuj makaron al dente
  2. Pokrojony w kostkę ser feta zmieszaj z odcedzonym makaronem i warzywami
  3. skrop oliwą i dodaj przyprawy.