Chociaż są tłuszczami, to nie musimy sobie ich żałować. W przeciwieństwie do smalcu czy słoniny, mają same zalety. Leczą, odmładzają, a nawet odchudzają. Poznajcie w skrócie zalety trzech najpopularniejszych, zdrowych tłuszczów: oleju rzepakowego, sojowego i oliwy z oliwek. Zdrowie i dostarczanie organizmowi pozytywnych składników odżywczych specjaliści od tajników gotowania podają jako najważniejsze argumenty mające nas przekonać do rozsądnego wyboru. Dlaczego warto i jak oleje wpływają na zdrowie i nasz organizm?
OLEJ RZEPAKOWY

Zawiera kwasy tłuszczowe omega – 3 i omega – 6, witaminę E oraz cenne sterole roślinne. Łatwo go odsączyć po smażeniu, dzięki temu danie jest mniej kaloryczne. Już dwie łyżki stołowe dziennie pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu i zmniejszyć ryzyko zawału serca. Ogranicza również ryzyko zachorowania na nowotwory piersi, prostaty i jelita grubego.
Olej rzepakowy to niezwykle uniwersalny tłuszcz. Nadaje się do smażenia, gotowania, pieczenia, a także stosuje się go na surowo, np. jako dodatek do sałatek. Jest tani, ogólnie dostępny i wysoko wartościowy. Olej rzepakowy to tłuszcz, który najdłużej zachowuje świeżość. Jest odporny na jełczenie i wysoką temperaturę.
Jego zdrowotna właściwość wynikająca z rafinowania to prosty schematycznie łańcuszek reakcji. Rafinowanie to proces, który oczyszcza olej z niekorzystnych dla zdrowia składników i metali ciężkich i właśnie dzięki temu olej jest trwalszym tłuszczem. Następnym plusem oleju rzepakowego jest jego bezwonność i neutralny smak. Nie musimy także obawiać się kaloryczności oleju rzepakowego. Jest on olejem najmniej tłustym.
OLEJ SOJOWY

Olej sojowy uważany jest przede wszystkim za przyjaciela naszej skóry. Opinię tę zawdzięcza głównie wysokiej zawartości kwasu linolowego z grupy omega-6, który dba m.in. o odpowiednie nawilżenie skóry. Możemy go zatem napotkać zwłaszcza w kosmetykach dla skóry szorstkiej i przesuszonej (w tym także dla osób cierpiących na atopowe zapalenie skóry, czyli AZS) oraz łamliwych włosów i paznokci. Ze względu na zdolność do obniżania produkcji sebum (czyli łoju), przyda się jednak równie dobrze cerze tłustej i mieszanej. Bywa także dodawany do olejków lub kremów do masażu.
W oleju tym znajdziemy również związki opóźniające procesy starzenia – przede wszystkim witaminę E (zwaną „witaminą młodości”) oraz flawonoidy. To prawdziwie dobrodziejstwo dla skóry pozbawionej elastyczności.
OLIWA Z OLIWEK

Oliwa z oliwek nie tylko wzmacnia układ krążenia oraz stawy. Zmniejsza także ryzyko nowotworów, chroni przed astmą oraz alergicznym zapaleniem błony śluzowej nosa. Nowe badania wskazują także, że hamuje aktywność tzw. genów aktywności. Prawdziwa oliwa z oliwek to produkt bardzo zdrowy. Nie chodzi jednak tylko o to, by na niej smażyć. To niezastąpiony dodatek do sałat, sosów, pizzy, makaronów.
Oliwa nie bez powodu jest uwielbiana przez Włochów i stanowi absolutną podstawę kuchni włoskiej. To źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, które przyczyniają się do obniżenia poziomu złego cholesterolu. Oliwa z oliwek dobrze działa również na serce oraz obniża poziom cukru we krwi, więc jest sprzymierzeńcem diabetyków.
Zawiera również dobroczynne przeciwutleniacze, które spowalniają proces starzenia się skóry.