Przepisy na zdrowe dania z olejem kokosowym

ZDROWE CHIPSY ZIEMNIACZANE Z OLEJEM KOKOSOWYM

Składniki: 2 średniej wielkości ziemniaki, 2 łyżeczki oleju kokosowego.

Wykonanie:

  1. Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. 
  2.  Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni z termoobiegiem. 
  3. W misce dokładnie mieszamy plasterki z ziemniaków z olejem kokosowym.
  4. Talarki rozkładamy na blaszce wyłożonej papierek do pieczenia i lekko solimy.
  5. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 5 minut. 

ZUPA DYNIOWA

Składniki na 4 – 6 porcji:

  • 300 g miąższu z pieczonej dyni
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 2 łyżeczki czerwonej pasty curry
  • 250 ml bulionu z warzyw
  • 500 ml przecieru z pomidorów
  • mleczko kokosowe – 250 ml.

Przygotowanie:

  1. W garnku podgrzewamy olej kokosowy.
  2. Dodajemy pastę z czerwonego curry i smażymy przez minutę co chwilę mieszając.
  3. Dolewamy odrobinę wody, aby pasta nie przywierała do dna garnka. 
  4. Dodajemy pokrojoną w kostkę pieczoną dynię i wlewamy bulion oraz przecier pomidorowy. Doprawiamy solą i zagotowujemy. 
  5. Wlewamy mleczko kokosowe i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy przez około 10 minut. 
  6. Wszystko miksujemy, przelewamy do garnka, podgrzewamy.
  7. Zupę podajemy w miseczkach udekorowanych liśćmi kolendry oraz odrobiną mleczka z kokosa. 

ZUPA TAJSKA Z KOKOSOWĄ NUTĄ

Składniki:

  • 1-1,5 litra bulionu rybnego
  • 1 puszka mleczka kokosowego (ok 200 ml)
  • 250 g krewetek (dużych, np. Tygrysich)
  • fasolka szparagowa
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • sok z połowy cytryny lub limonki
  • 1 łyżeczka sosu rybnego
  • 3 łyżeczki sosu sojowego
  • do przyprawienia: kolendra, czosnek, sproszkowany imbir, papryczka chilli.
  • curry w proszku.

Przygotowanie:

1. Przygotowujemy bulion rybny na tej samej bazie co bulion drobiowy: marchew, seler, por, pietruszka, ziele angielskie, sól, liść laurowy i ryba z głową i ogonem.

  1. W rondlu rozgrzewamy olej kokosowy (3 łyżki)
  2. Dodajemy ostrą paprykę, czosnek i smażymy do zarumienienia
  3. Podlewamy bulionem rybnym i doprowadzamy do wrzenia.
  4. Dodajemy pokrojoną fasolkę szparagową. 
  5. Wrzucamy krewetki i dusimy przez 20 minut.
  6. Dodajemy przyprawy: curry, imbir (może być świeży starty) i sos sojowy oraz rybny.
  7. Gotujemy aż krewetki zmiękną.
  8. Dodajemy mleczko kokosowe i gotujemy na małym ogniu przez kilka chwil. 
  9. Zdejmujemy z ognia rondel, dorzucamy natkę pietruszki, szczypiorek, koper lub inne zioła i dokładnie mieszamy.
  10. 10. Na koniec wyciskamy sok z cytryny lub limonki. 

ZUPA KREM Z BATATÓW

Składniki:

  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 marchewka
  • 1 cebula (średniej wielkości)
  • 500 g batatów (1 średniej wielkośći batat),
  • 900 ml wody,
  • 1 ząbek czosnku,
  • przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, chilli,

Przygotowanie:

  1. Olej kokosowy rozpuszczamy w garnku. 
  2. Smażymy cebulę i czosnek do zarumienienia. 
  3. Dodajemy marchewkę i bataty pokrojone w kostkę. Następnie zalewamy je wodą i gotujemy przez około 15-20 minut.
  4. Miksujemy, doprawiamy przyprawami według uznania. 
  5. Podajemy z jogurtem naturalnym i olejem cytrynowym dla przełamania smaków.

KURCZAK PIECZONY W POMARAŃCZACH

Składniki:

  • 4 piersi z kurczaka
  • 3 pomarańcze
  • 4 łyżki oleju kokosowego
  • 1 cebula (średniej wielkości)
  • 1 szklanka mrożonych jagód (lub świeżych)
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 2 łyżeczki ksylitolu (ub erytrolu)
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, czosnek zmielony
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej.

Przygotowanie:

  1. Mięso myjemy i doprawiamy obficie mieszanką: sól, pieprz, słodka papryka, czosnek mielony. Kurczak powinien leżeć w takiej marynacie minimum 2-3 godziny. 
  2. W misce mieszamy sok z 1 pomarańczy z 3 łyżkami oleju kokosowego.
  3. Piersi z kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy wcześniej przygotowaną mieszanką. 
  4. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie dodajemy 4 połówki pomarańczy, dzięki czemu mięso nie będzie suche. Pieczemy przez kolejne 15-20 minut.
  5. W tym czasie można przygotować sos. W rondlu rozpuszczamy 1 łyżkę oleju kokosowego, dodajemy drobno pokrojoną cebulkę i podsmażamy do „zaszklenia” na małym ogniu.
  6. Dodajemy 2 gałązki rozmarynu, świeże lub mrożone jagody, szklankę wody i słodzik. 
  7. Całość doprawiamy solą i pieprzem oraz dusimy przez 10 minut.
  8. Sos możemy zagęścić mąką ziemniaczaną.

SMACZNEGO :)!