ZDROWE CHIPSY ZIEMNIACZANE Z OLEJEM KOKOSOWYM
Składniki: 2 średniej wielkości ziemniaki, 2 łyżeczki oleju kokosowego.

Wykonanie:
- Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plasterki.
- Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni z termoobiegiem.
- W misce dokładnie mieszamy plasterki z ziemniaków z olejem kokosowym.
- Talarki rozkładamy na blaszce wyłożonej papierek do pieczenia i lekko solimy.
- Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 5 minut.

ZUPA DYNIOWA
Składniki na 4 – 6 porcji:
- 300 g miąższu z pieczonej dyni
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 2 łyżeczki czerwonej pasty curry
- 250 ml bulionu z warzyw
- 500 ml przecieru z pomidorów
- mleczko kokosowe – 250 ml.
Przygotowanie:
- W garnku podgrzewamy olej kokosowy.
- Dodajemy pastę z czerwonego curry i smażymy przez minutę co chwilę mieszając.
- Dolewamy odrobinę wody, aby pasta nie przywierała do dna garnka.
- Dodajemy pokrojoną w kostkę pieczoną dynię i wlewamy bulion oraz przecier pomidorowy. Doprawiamy solą i zagotowujemy.
- Wlewamy mleczko kokosowe i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy przez około 10 minut.
- Wszystko miksujemy, przelewamy do garnka, podgrzewamy.
- Zupę podajemy w miseczkach udekorowanych liśćmi kolendry oraz odrobiną mleczka z kokosa.

ZUPA TAJSKA Z KOKOSOWĄ NUTĄ
Składniki:
- 1-1,5 litra bulionu rybnego
- 1 puszka mleczka kokosowego (ok 200 ml)
- 250 g krewetek (dużych, np. Tygrysich)
- fasolka szparagowa
- 3 łyżki oleju kokosowego
- sok z połowy cytryny lub limonki
- 1 łyżeczka sosu rybnego
- 3 łyżeczki sosu sojowego
- do przyprawienia: kolendra, czosnek, sproszkowany imbir, papryczka chilli.
- curry w proszku.
Przygotowanie:
1. Przygotowujemy bulion rybny na tej samej bazie co bulion drobiowy: marchew, seler, por, pietruszka, ziele angielskie, sól, liść laurowy i ryba z głową i ogonem.
- W rondlu rozgrzewamy olej kokosowy (3 łyżki)
- Dodajemy ostrą paprykę, czosnek i smażymy do zarumienienia
- Podlewamy bulionem rybnym i doprowadzamy do wrzenia.
- Dodajemy pokrojoną fasolkę szparagową.
- Wrzucamy krewetki i dusimy przez 20 minut.
- Dodajemy przyprawy: curry, imbir (może być świeży starty) i sos sojowy oraz rybny.
- Gotujemy aż krewetki zmiękną.
- Dodajemy mleczko kokosowe i gotujemy na małym ogniu przez kilka chwil.
- Zdejmujemy z ognia rondel, dorzucamy natkę pietruszki, szczypiorek, koper lub inne zioła i dokładnie mieszamy.
- 10. Na koniec wyciskamy sok z cytryny lub limonki.

ZUPA KREM Z BATATÓW
Składniki:
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 marchewka
- 1 cebula (średniej wielkości)
- 500 g batatów (1 średniej wielkośći batat),
- 900 ml wody,
- 1 ząbek czosnku,
- przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, chilli,
Przygotowanie:
- Olej kokosowy rozpuszczamy w garnku.
- Smażymy cebulę i czosnek do zarumienienia.
- Dodajemy marchewkę i bataty pokrojone w kostkę. Następnie zalewamy je wodą i gotujemy przez około 15-20 minut.
- Miksujemy, doprawiamy przyprawami według uznania.
- Podajemy z jogurtem naturalnym i olejem cytrynowym dla przełamania smaków.

KURCZAK PIECZONY W POMARAŃCZACH
Składniki:
- 4 piersi z kurczaka
- 3 pomarańcze
- 4 łyżki oleju kokosowego
- 1 cebula (średniej wielkości)
- 1 szklanka mrożonych jagód (lub świeżych)
- 2 gałązki rozmarynu
- 2 łyżeczki ksylitolu (ub erytrolu)
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, czosnek zmielony
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej.
Przygotowanie:
- Mięso myjemy i doprawiamy obficie mieszanką: sól, pieprz, słodka papryka, czosnek mielony. Kurczak powinien leżeć w takiej marynacie minimum 2-3 godziny.
- W misce mieszamy sok z 1 pomarańczy z 3 łyżkami oleju kokosowego.
- Piersi z kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy wcześniej przygotowaną mieszanką.
- Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie dodajemy 4 połówki pomarańczy, dzięki czemu mięso nie będzie suche. Pieczemy przez kolejne 15-20 minut.
- W tym czasie można przygotować sos. W rondlu rozpuszczamy 1 łyżkę oleju kokosowego, dodajemy drobno pokrojoną cebulkę i podsmażamy do „zaszklenia” na małym ogniu.
- Dodajemy 2 gałązki rozmarynu, świeże lub mrożone jagody, szklankę wody i słodzik.
- Całość doprawiamy solą i pieprzem oraz dusimy przez 10 minut.
- Sos możemy zagęścić mąką ziemniaczaną.
SMACZNEGO :)!