Śniadania i przekąski z masłem migdałowym
PUDDING MIGDAŁOWY Z BORÓWKAMI
Składniki na 1–2 porcje:
- 1 szklanka kaszy jaglanej – ugotowana,
- mleko kokosowe
- 1/3 łyżeczki kurkumy,
- 1/3 szklanki posiekanych migdałów,
- garść borówek,
Sposób przygotowania:
1. Wlej mleko do garnka i podgrzej.
2. Po zagotowaniu dodaj kaszę i migdały.
3. Całość zblenduj lub zmiksuj na jednolitą masę.
4. Podawaj posypane borówkami.
CIASTECZKA Z MASŁEM MIGDAŁOWYM
Składniki na Ciasto:
- masło migdałowe – 12 dag,
- masło 82% – 10 dag,
- cukier – 15 dag,
- mąka – 17 dag,
- jajko – 1 sztuka,
- cukier wanilinowy – 1 łyżeczka,
- soda oczyszczona – szczypta
- proszek do pieczenia – szczypta
- kulki czekoladowe – 1 łyżka,
- posiekane migdały -1 łyżka,
Sposób przygotowania:
- Masło i masło migdałowe utrzyj z cukrem na gładką masę.
2. Dodaj jajko i ucieraj przez kolejne parę minut do uzyskania jednolitego ciasta.
3. Do wyrobionego ciasta dodaj łezki lub kulki czekoladowe oraz posiekane migdały i dokładnie wymieszaj.
4. Formuj okrągłe ciasteczka. Ciastka piecz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia – 15 minut w temp. 175 stopni.

MUS Z DYNI Z MASŁEM ORZECHOWYM I OWOCAMI
Składniki:
- 1 dynia
- Masło klarowane
- Szczypta cynamonu
- Jabłko
- Owoce leśne
- Masło migdałowe
Sposób przygotowania:
- Dynię obierz i pokrój w drobną kostkę, a następnie gotuj do miękkości.
- Jeszcze ciepłą dynię zblenduj na purée.
- Dodaj szczyptę cynamonu i odrobinę masła klarowanego.
- Przełóż mus do miseczki.
- Dodaj masło migdałowe.
- Można dodać starte jabłko i owoce leśne.
DESER BANANOWY
Składniki:
- 2 jaja
- erytrol lub ksylitol -1 łyżeczka,
- mąka ryżowa — 2 łyżki
- kakao niesłodzone — 2 łyżeczki,
- sól himalajska -1 szczypta,
- pół banana
- masło migdałowe -1 łyżka,
- pyłek pszczeli -1 łyżeczka,
- migdały -1 łyżka,
Sposób przygotowania:
1. Oddziel białka od żółtek. Do białek dodaj erytrol i ubijaj na najwyższych obrotach przez około 1 minutę.
2. Dodaj mąkę ryżową, kakao, żółtka i sól. Miksuj na najmniejszych obrotach.
3. Na patelnię daj odrobinę oleju. Ciasto wylej na patelnię i smaż do delikatnego zetnięcia. Polecamy smażenie pod przykrywką.
4. Przewracaj omlet i smaż na drugiej stronie przez minutę.
5. Przełóż na talerz, posmaruj masłem migdałowym, ułóż plasterki banana, posyp migdałami, pyłkiem pszczelim (opcjonalnie) i wiórkami kokosowymi.
CZEKOLADOWE SMOOTHIE MIGDAŁOWE Z BANANEM I SZPINAKIEM
Składniki:
- 2 szklanki mleka migdałowego
- 3 średniej wielkości banany,
- 2 garście świeżego szpinaku,
- 2 czubate łyżki masła migdałowego,
- 3 łyżeczki kakao,
- 2 łyżeczki miodu,
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki umieść w blenderze lub mikserze i zmiksuj na jednolitą masę. Smacznego! 🙂