Śniadania i przekąski z masłem migdałowym

Śniadania i przekąski z masłem migdałowym

PUDDING MIGDAŁOWY Z BORÓWKAMI

Składniki na 1–2 porcje:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej – ugotowana,
  • mleko kokosowe
  • 1/3 łyżeczki kurkumy,
  • 1/3 szklanki posiekanych migdałów,
  • garść borówek,

Sposób przygotowania:

1. Wlej mleko do garnka i podgrzej. 

2. Po zagotowaniu dodaj kaszę i migdały. 

3. Całość zblenduj lub zmiksuj na jednolitą masę.

4. Podawaj posypane borówkami. 

CIASTECZKA Z MASŁEM MIGDAŁOWYM

Składniki na Ciasto:

  • masło migdałowe – 12 dag,
  • masło 82% – 10 dag,
  • cukier – 15 dag,
  • mąka – 17 dag,
  • jajko – 1 sztuka,
  • cukier wanilinowy – 1 łyżeczka,
  • soda oczyszczona – szczypta
  • proszek do pieczenia – szczypta
  • kulki czekoladowe – 1 łyżka,
  • posiekane migdały -1 łyżka,

Sposób przygotowania:

  1. Masło i masło migdałowe utrzyj z cukrem na gładką masę.

2. Dodaj jajko i ucieraj przez kolejne parę minut do uzyskania jednolitego ciasta.

3. Do wyrobionego ciasta dodaj łezki lub kulki czekoladowe oraz posiekane migdały i dokładnie wymieszaj.

4. Formuj okrągłe ciasteczka. Ciastka piecz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia – 15 minut w temp. 175 stopni.

 MUS Z DYNI Z MASŁEM ORZECHOWYM I OWOCAMI 

Składniki:

  • 1 dynia
  • Masło klarowane 
  • Szczypta cynamonu 
  • Jabłko 
  • Owoce leśne
  • Masło migdałowe

Sposób przygotowania:

  1. Dynię obierz i pokrój w drobną kostkę, a następnie gotuj do miękkości. 
  2. Jeszcze ciepłą dynię zblenduj na purée. 
  3. Dodaj szczyptę cynamonu i odrobinę masła klarowanego. 
  4. Przełóż mus do miseczki. 
  5. Dodaj masło migdałowe.
  6. Można dodać starte jabłko i owoce leśne.

DESER BANANOWY

Składniki:

  • 2 jaja
  • erytrol lub ksylitol -1 łyżeczka,
  • mąka ryżowa — 2 łyżki
  • kakao niesłodzone — 2 łyżeczki,
  • sól himalajska -1 szczypta,
  • pół banana
  • masło migdałowe -1 łyżka,
  • pyłek pszczeli -1 łyżeczka,
  • migdały -1 łyżka,

Sposób przygotowania:


1. Oddziel białka od żółtek. Do białek dodaj erytrol i ubijaj na najwyższych obrotach przez około 1 minutę.

2. Dodaj mąkę ryżową, kakao, żółtka i sól. Miksuj na najmniejszych obrotach. 

3. Na patelnię daj odrobinę oleju. Ciasto wylej na patelnię i smaż do delikatnego zetnięcia. Polecamy smażenie pod przykrywką. 

4. Przewracaj omlet i smaż na drugiej stronie przez minutę.

5. Przełóż na talerz, posmaruj masłem migdałowym, ułóż plasterki banana, posyp migdałami, pyłkiem pszczelim (opcjonalnie) i wiórkami kokosowymi.

CZEKOLADOWE SMOOTHIE MIGDAŁOWE Z BANANEM I SZPINAKIEM

Składniki:

  • 2 szklanki mleka migdałowego 
  • 3 średniej wielkości banany,
  • 2 garście świeżego szpinaku,
  • 2 czubate łyżki masła migdałowego,
  • 3 łyżeczki kakao,
  • 2 łyżeczki miodu,

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki umieść w blenderze lub mikserze i zmiksuj na jednolitą masę. Smacznego! 🙂